Forum Nauka Strona Główna Nauka
To Potęga
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

1410 r czyli po co chemikowi data bitwy pod Grunwaldem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nauka Strona Główna -> Chemia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Patryk




Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 73
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczyt Fist of Ontar ( w Ebberonie):P

PostWysłany: Wto 20:12, 27 Cze 2006    Temat postu: 1410 r czyli po co chemikowi data bitwy pod Grunwaldem

Ok teraz zdradzę tajemnicę potężniejszą niż zamiana ołów w złoto. A jest to tajemnica... jak pędzić bimber. oto potrzebne rzeczy
1 kg cukru
4 litry wody
10 dag drożdź (widać tu datę 1410)
elenmajerka ok 0.5l
gar bimbrwoniczy ze szkła 5l
garnek min 4 l
komora destylacyjna
chłodnica chemiczna
szczypta szczawianu amonu (pożywka dla drożdzy)
wata

zaczynamy:
wlewamy do elenmajerki ok 0.25l wody dodajemy drożdzy, 4 łyżki cukru i odrobinę szczawianu amonu. wszystko zatykamy watą i stawiamy w ciepłe miejsce i uważamy by wata nie wyskoczyła z naczynia. Resztę wody gotujemy w garnku do wrzenia. Potem wlewamy wodę do gara bimbrowniczego i dodajemy cukier. czekamy aż temp wody spadnie do 30 stopni. Wtedy dodajemy ekstrakt z drożdży (bez waty oczywiście). odstawiamy to wszystko w ciepłe miejsce. Gdy wszystkie drożdze umrą (powstanie osad na dole) bierzemy całą zawartoś destylujemy podam niedługo link z obrakiem jak wszystko podłączyć itp... trzeba pamiętać by temperatyra pary nie była większa niż 90 stopni
Miłego picia:D


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Patryk dnia Śro 10:10, 28 Cze 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magda
Administrator



Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 120
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:12, 27 Cze 2006    Temat postu:

Tak Wink Wspominałeś już o tym przy moim opowiadaniu. W przyszłości może wykorzystam tą recepturę Wink A te twoje ciekawostki i przepisy... Robią ten temat coraz ciekawszym Wink\

Edit:
Zapomniałabym Shocked

Pozdrawiam
Zachwycona
Magda


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Nauka Strona Główna -> Chemia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin